Pelastakaa reijo: Tiesitkö että:...

Lehtitalot vievät lukijareporttereilta ja -kuvaajilta samat oikeudet kuin ammattivalokuvaajilta ja -kirjoittajilta.

Lehtitalot vievät lukijareporttereilta ja -kuvaajilta samat oikeudet kuin ammattikuvaajilta ja -kirjoittajilta! Sanoma News (Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Metro, Vartti) katsoo lukijareportterien antavan yhtiölle kuvien tai tekstien vapaan käyttö- ja uudelleenjulkaisuoikeuden nykyisissä ja tulevissa jakelukanavissa, myös mainosmateriaaleissa, sekä materiaalin edelleenluovutus- ja muunteluoikeuden. Paperi-Hesarissa julkaistusta kuvasta maksetaan kertakorvauksena vähintään 100€, nettiin valituista kuvista ei välttämättä mitään.

Kun rekisteröidyt Aamulehden (Tampere) blogiosastolle tai kuvakisaan, solmit käyttöoikeussopimuksen yhdysvaltalaisen nettifirma Ning Inc'in kanssa, joka on tehnyt ja myynyt Aamulehdelle blogien ja kuvakisan teknisen alustan! Blogit ja kisakuvat kuuluvat Kalifornian lainsäädännön piiriin, jossa tekijänoikeuksien katsotaan siirtyvän Ningille.

Keskisuomalainen (Jyväskylä) ottaa lähettämiesi kuvien julkaisuoikeudet ja saa “hyödyntää ja käsitellä materiaalia parhaksi katsomallaan tavalla”! Julkaistuista uutiskuvista maksetaan kertakorvauksena 20-135,20€. Kaikkien kuvia lähettäneiden kesken arvotaan kuukausittain Keskisuomalaisen tuotepalkintoja (eli mainoskrääsää, toim.huom.)

Kalevan (Oulu) lukijankuvaehdot ovat pääpiirteittäin samat kuin Helsingin Sanomilla, mutta kuukauden lukijankuvasta maksetaan kertakorvauksena 132,22€ ja vuoden lukijankuvasta 1322,20€. Lisäksi lukija “korvaa Kaleva Oy:lle tai kolmannelle taholle lain tai käyttöehtojen vastaisesta toiminnasta aiheutuneen vahingon.”

Lapin Kansa (Rovaniemi) taas pyytää lukijoita “lähettämään mielenkiintoisia kuvia” toimituksen sähköpostiosoitteeseen. Tekijänoikeusasioista ei mainita sanallakaan: koska muusta ei sovita, oikeudet säilyvät lukijankuvan lähettäjällä.

Haastattelu, jossa kerrot seksuaalisista ongelmistasi omalla nimelläsi, voidaan myydä saman kustannusyhtiön kaikkiin eurooppalaisiin lehtiin! Ihmiskohtalot ovat aina olleet lehdille kauppatavaraa, mutta nykyään niistä saatava voitto pyritään maksimoimaan usemmanlaisin konstein kuin koskaan ennen, eikä sopimuksen allekirjoittaneilla toimittajilla tai kuvaajilla ole asiaan minkäänlaista sanomista.

Yliopisto pakotti opiskelijansa epäreiluun sopimukseen! Kaikki Jyväskylän yliopiston journalistiikan opiskelijat pistettiin allekirjoittamaan tyly freelancer-sopimus, tai he eivät olisi läpäisseet pakollista työharjoitteluaan Keskisuomalainen-lehdessä. 81 entistä ja nykyistä opiskelijaa irtisanoi sopimuksen yhtä aikaa syyskuussa 2010. Pienituloiset nuoret näyttivät suuryritykselle!

Varmaan jo tiesitkin, että lapsesi valokuvan näkevät netissä monenlaiset ihmiset. Mutta tiesitkö, että Savon Sanomat (Kuopio) voi käyttää lapsesi kuvaa parhaaksi katsomallaan tavalla: lukijakuvien ja internet-sivujen vauvakuvien jatkuvat julkaisuoikeudet siirtyvät lehden nykyisin omistavalle KMSL Oy:lle (joka julkaisee Keskisuomalainen-lehteä)! “Palkitsemme kivoja kuvia satunnaisesti tuote- ja lahjakorttipalkinnoilla.”