Pelastakaa reijo: Vaikuta!

1) Allekirjoita adressi

Liity jo yli 1900 reilun journalismin puolesta allekirjoittaneen joukkoon. Tulemme luovuttamaan adressin eduskuntaan.

Allekirjoita adressi

2) Lähetä postia

Klikkaa alla olevia linkkejä avataksesi valmiita kirjepohjia.

Kirjepohja toimitukseen

Arvoisa päätoimittaja,

Laatujournalismia ei synny kohtuuttomilla sopimuksilla ja lehtitalojen yksisuuntaisella vallankäytöllä. Journalismi vaatii syvempää yhteiskunnallista ymmärrystä, luovuutta ja älyä. Kustannusyhtiöiden johtoportaissa lyhytkatseinen numeronokkeluus on vaarassa syrjäyttää juuri mainitun yhteiskunnallisen ymmärryksen: ymmärryksen kustannustalojen kaksoisroolista. Niiden on paitsi tuotettava tulosta, myös kerrottava tärkeimmälle asiakkaalleen eli meille lukutaitoisille suomalaisille meitä koskettavista uutisista, ilmiöistä ja ihmisistä taustoineen.

Kustannustalojen sanelemat sopimukset johtavat mediasisältöjen yksipuolistumiseen sekä sananvapauden kaventumiseen. Journalismista ei saa tulla monistettavissa olevaa tusinatuotetta.

Laatujournalismi perustuu myös haastateltavien ja kuvattavien reiluun kohteluun: journalististen sisältöjen kohteena olevilla on oikeus tietää, millaisissa julkaisuissa ja yhteyksissä he tulevat esiintymään. Mitä tapahtuu tälle journalismissa elintärkeälle luottamukselle, mikäli tekijä ei voi kertoa haastateltavalle tai kuvattavalle, missä häntä koskevaa aineistoa tullaan käyttämään?

Terveisin X

Kirjepohja ystävälle

Hei hyvä ystävä,

Pieni hetki ajastasi.

Media muuttuu väistämättä julkaisualustojen sähköistyessä, mutta millaiseksi? Journalismia tehdään yhä useammin epäreiluin keinoin. Useat lehtitalot ja kustantajat vaativat free-journalisteja (valokuvaajia, toimittajia, kuvittajia, graafikoita) allekirjoittamaan kohtuuttomin ehdoin ladattuja sopimuksia, jotka takaavat kustantajalle usein rajattomat käyttö- ja tekijänoikeudet, vapauden muuntaa aineistoa ja julkaista sitä haluamissaan yhteyksissä - ilman erillistä korvausta tekijälle ja ilman että haastateltava/kuvattava tietää, mihin hänestä tehty materiaali päätyy. Ennen pitkää epäreilut ehdot yksipuolistavat sisältöjä ja kaventavat sananvapautta.

Jos et mielellään osta ahtaissa oloissa kasvaneen kanojen munia, miksi maksaisit epäreilusti tehdystä journalismista?

Mitä sinä voit tehdä?

* Allekirjoita adressi osoitteessa
http://www.adressit.com/vaadimme_reilua_journalismia

* Tykkää Pelastakaa Reijo -kampanjasivustosta Facebookissa, jossa voit myös osallistua keskusteluun:
http://fi-fi.facebook.com/pages/Pelastakaa-Reijo/238571662834219

*Vieraile kampanjasivustolla (mm. videoita, Anja Snellmanin ja Juha Itkosen novellit) osoitteessa
www.pelastakaareijo.fi

* Levitä tätä viestiä. Varsinkin alalle opiskelevien tulisi saada tietää, millaisin ehdoin journalismia tehdään. Kohtuuttomia sopimuksia allekirjoittavat ovat usein nuoria, jotka eivät tiedä riittävästi eivätkä osaa pitää puoliaan...

Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan myös kampanjapäivään keskiviikkona 7. syyskuuta. Mielenosoituskulkue Rautatientorilta alkaen klo 16 ja mahtavat bileet ravintola Kaisaniemessä. Mielenosoitukseen osallistumalla pääset maksutta kemuihin!

Kiitokset tuestasi!

3) Jaa tietoa ystävillesi

Tykkää kampanjastamme Facebookissa, jaa linkki ystäviesi kanssa ja tee mielipiteesi näkyväksi lisäämällä Pelastakaa Reijo -pinssi profiilikuvaasi.

4) Osallistu mielenosoitukseen

Tule ilmaiskonserttiin ja kuulemaan rautaisannos Reijo-asiaa Helsingin Rautatientorille keskiviikkona 7.9. klo 14.30. Lavalla Freud Marx Engels & Jung, Anssi Kela, laulaja-lauluntekijä Joose Keskitalo, Reijo-kampanjan ja järjestöjen kasvoja. Mielenosoitus Rautatientorilta klo 16, tervetuloa mukaan!

Katso mielenosoituksen kulkureitti

Mielenosoitusreitti

Lisäksi mielenosoittajille järjestetään iltatilaisuus täynnä viihdettä ja asiaa ravintola Kaisaniemessä (Kaisaniementie 6) klo 17-02.

Järjestetty bussikyyti Tampereelta

"Järjestämme bussikyyditystä mielenosoitukseen 7.9. Tampereelta Helsinkiin. Lähtö Tampereen Keskustorilta kello 13.00 ja paluu takaisin Ravintola Kaisaniemen lähettyviltä kello 22.00.

Meno-paluumatka maksaa 20e/hlö.

Huom! Tarvitsemme kyytiin vähintään 30 henkeä, jotta kyydityksen järjestäminen kannattaa, joten ilmoittautukaa matkaan lähettämällä nimi ja puhelinnumero osoitteeseen marjaana@dailyhero.net. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 25.8. mennessä. Sanaa saa levittää ja kaverit mukaan!"

Järjestetty bussikyyti Jyväskylästä

"Bussikyyditys Reilun journalismin mielenosoitukseen Jyväskylästä!

Sitovat ilmoittautumiset pian, viimeistään sunnuntaina 28.8. osoitteeseen hanna-kaisa@ihmepeili.com

Lähtö Jyväskylän keskustasta 7.9. klo 10 ja paluu takaisin Helsingistä Ravintola Kaisaniemen lähettyviltä kello 22.00.

Meno-paluumatka maksaa 20e/hlö.

Huom! Kyytiin tarvitaan vähintään 30 henkeä, jotta kyydityksen järjestäminen kannattaa, joten ilmoittautukaa matkaan lähettämällä nimi ja puhelinnumero osoitteeseen hanna-kaisa@ihmepeili.com. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään sunnuntaina 28.8. mennessä. Sanaa saa levittää ja kaverit mukaan!"

Yhteiskyyditys Turusta

"Turkkulaiset huomio!

Yhteiskyydityksestä voi tiedustella Tuike Alitalolta, tuike.alitalo@gmail.com"

Suurkiitokset tapahtumaan osallistuneille!

Alla video kampanjapäivältä sekä mielenosoituksesta. Katso myös Samuli Ikäheimon valokuvat: linkki. Kampanjan toiminta jatkuu yhä. Tarkemmista yksityiskohdista tiedotamme myöhemmin.

Pelastakaa Reijo jatkobileet

Pelastakaa Reijo jatkobileet